Miksi käydä kuntosalilla? – 6 hyvää syytä

0
1808

Kuntosaliharjoittelu on tällä hetkellä yksi suosituimmista liikuntamuodoista. Suosion syitä voi olla todella monia, riippuen ihan siitä, keneltä kysyy. Osa voi haluta muokata ulkonäköään, toiset pitävät vaihtelusta ja kolmas haluaa vain nostella isoja rautoja.

Yksi selkeimmistä syistä on kuitenkin varmasti se, miten tehokasta kuntosaliharjoittelu on. Sen tulokset voidaan saada näkyviin melko nopeasti, jolloin myös ulkonäköön ja terveydentilaan saadaan toivottuja muutoksia.

Kuntosaliharjoitteluun liittyy siis hyvin selkeitä hyötyjä ja etuja, jotka ainoastaan paranevat, jos treenaa oikeanlaisten kuntosaliohjelman mukaan. Aloittelijoille tuloksia voi syntyä tosin heikommallakin treeniohjelmalla.

Olipa ohjelma millainen tahansa, ei sen kanssa saa mennä liiallisuuksiin. Levätäkin täytyy muistaa, koska lepo tuo esiin harjoittelun tulokset. Nukkuminen on tärkeää, mutta myös muunlainen lepääminen ja tähän makoiluun esimerkiksi Kasinohai tarjoaa rentoa viihdettä.

Millaisia hyötyjä kuntosaliharjoittelussa sitten konkreettisesti on? Miksi ihmisten pitäisi käydä kuntosalilla? Tässä artikkelissa käydään läpi kaikkia niitä hyötyjä, joita kuntosaliharjoitteluun sisältyy.

6 syytä käydä kuntosalilla

1) Verenpaineen laskeminen

Kestovoimaharjoittelu pitkillä sarjoilla ja kevyemmillä painoilla kehittää sekä lihaskuntoa että hapenttokykyä. Circuit-tyyppinen kiertoharjoittelu parantaa joidenkin arvioiden mukaan kuntoa paremmin kuin lenkkeily.

Sillä on parantava vaikutus sydän- ja verenkiertoelimistöön, mutta se auttaa myös laskemaan verenpainetta.

2) Suojaa II tyypin diabetekseltä

Monipuolinen ja säännöllinen lihaskuntoharjoittelu vaikuttaa positiivisesti veren rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Sitä kautta se madaltaa riskiä, että sairastuisi II tyypin diabetekseen, mutta samalla se voi myös peruuttaa sellaisen diabeteksen etenemisen, joka on jo puhjennut.

3) Selkä- ja niskakipujen väheneminen

Kuntosaliharjoittelu, joka keskittyy kaikkiin kehon päälihasryhmiin, auttaa parantamaan niin lihastasapainoa kuin ryhtiäkin. Toimintakyky paranee, kiputilat vähenevät ja aineenvaihdunta kiihtyy, kun vahvistetaan veltostumiseen ja uinumiseen pyrkiviä lihaksia ja avataan kireyteen taipuvaisia lihasryhmiä.

Esimerkiksi toimistotyöläisillä ja muita istumatyötä tekevillä kannattaa kiinittää huomiota suuresti lonkan ja alaselän alueen liikkuvuuteen. Kun ne pidetään auki, pysyvät hyvin monet muutkin vaivat poissa.

4) Luiden, lihasten ja jänteiden vahvistaminen

Kuntosaliharjoittelulla voidaan vahvistaa lihaksia, mutta se vaikuttaa myös luustoon. Miten? Lisäämällä luiden mineraalitiheyttä, joka tarkoittaa suomeksi luukadon ennaltaehkäisemistä ja luiden vahvistamista.

Erityisesti jalkalihasten treenaamisella on selkeästi vähentävä vaikutus niin lonkkamurtumiin kuin kaatumistapaturmiinkin.

Tehokkaalla harjoittelulla lisätään myös jänteiden paksuutta ja jäykkyyttä.

5) Ikääntymisen hidastaminen

Kuntosaliharjoittelulla saadaan puolustettua kehoa hapettumisstressiltä, mikä puolestaan hidastaa kehon ikääntymistä. Tämän lisäksi salitreenaamisella on voitu vähentää hermolihasliitosten surkastumista ja samaan aikaan lisätä uusien sellaisten syntymistä.

Tällä on taas selkeä vaikutus toimintakyvyn, lihasmassan sekä voiman säilymiseen. Kun siis käy kuntosalilla aktiivisesti, voi elää jopa 10-20 vuotta pidempään omatoimisesti kuin ikätoveri, joka ei ole koskaan käynyt nostelemassa puntteja.

6) Elämänlaadun paraneminen

Lukuisten fyysisten hyötyjen lisäksi kuntosaliharjoittelu vähentää stressiä ja parantaa mielialaa, iloisuutta, tyytyväisyyttä ja elämänlaatua. Yleensä myös itsetunto kohenee riippumatta siitä, miten tehokasta tai pitkäkestoista harjoittelu on ollut.

Tällaisia tuloksia on nähty niin vanhemmilla ihmisillä, erilaisilla potilailla kuin terveillä aikuisillakin, eli voidaan todellakin todeta, että kuntosaliharjoittelu on se kaikkein tärkein kuntoilumuoto jokaiselle ihmiselle.

Muun urheilun harrastamisesta ei kuitenkaan ole haittaa – muista se!

Vältä nämä virheet kuntosalilla käydessäsi

Salille on todella helppo mennä käymään ja vain tekemään jotakin – onhan tarjolla rajattomasti mahdollisuuksia. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että oma harjoittelu ei ole sellaista kuin sen ehkä pitäisi olla.

Tässä ovatkin yleisimmät syyt sille, miksi salitreenisi ei tuota tulosta:

  • Harjoittelu ilman lämmittelyä: Lihasten lämmittäminen vähentää vammariskiä, edistää hermoimpulssien kulkua, tehostaa verenkiertoa lihaksissa, parantaa nivelten liikkuvuutta ja tekee kudoksista kimmoisia.
  • Treenivälit ovat liian pitkiä: Viikossa tarvitaan vähintään 3 treeniä, jotta voi kehittyä. Kahdella treenillä pidetään kuntoa yllä ja yksi ainoastaan hidastaa heikentymistä.
  • Pelkillä laitteilla treenaaminen: Vapailla painoilla saadaan treenattua myös tukilihaksia ja kehoa kokonaisvaltaisemmin. Ihmiskehon kuuluu olla toimiva kokonaisuus eikä sitä ole luotu pelkissä laitteissa toimimiseen.
  • Liian yksipuolinen harjoittelu: Jos harjoittelu ei tuota tulosta, mieti, oletko liian keskittynyt yhteen osa-alueeseen. Täsmälaihduttaminen ei ikävä kyllä onnistu, vaan koko kehon täytyy mennä parempaan kuntoon. Monipuolinen treenaaminen on terveellistä ja sillä tulee parhaat tulokset, kun ravinto ja lepo ovat kunnossa.
  • Pelkän ylävartalon treenaaminen: Miehet yleensä syyllistyvät siihen, että he harjoittelevat melkeinpä ainoastaan ylävartaloa. Tämä ei ole kovin hyvä näky, mutta se aiheuttaa myös kehoon vakavan lihasepätasapainon, joka voi johtaa ongelmiin. Jalkalihakset ovat myös tärkeimmässä roolissa, kun mietitään vanhentumista ja kävelykykyä.
  • Liian raskas tai kevyt vastus: Vääränlainen vastus pistää koko treenin pilalle. Jos vastus on liian kevyt, ei tule tulosta. Mikäli vastus on liian raskas, on lopputuloksena vammat ja virheet. Lihaksia täytyy haasta sopivassa mittakaavassa jatkuvasti enemmän, jotta ne voivat vahvistua.
  • Turhan pitkät tauot: Lihastreenissä pidetään taukoja, jotka voivat vaihdella treenistä riippuen 45 sekunnista jopa 4 minuuttiin. Jos tavoitteesi ei ole kasvattaa voimaa, ei silloin ole mitään järkeä pitää 4 minuutin mittaisia taukoja. Perustreenaamisessa kannattaa tähdätä noin 60-90 sekunnin mittaisiin taukoihin.
  • Liikaa treenaamista: Jos treenaa liikaa, tulokset jäävät syntymättä, koska keho ei ehdi palautua. Jokainen treeni aiheuttaa lihaksiin mikrovaurioita ja niiden korjaaminen ei onnistu, jos treeniä on liikaa tai lepo jää liian lyhyeksi. Vältä ylikuntoa keinolla millä hyvänsä!

Comments are closed.