Home terveys 8 syytä, miksi uni on tärkeää terveyden kannalta

8 syytä, miksi uni on tärkeää terveyden kannalta

1705
0

Hyvät yöunet ovat uskomattoman tärkeä asia terveyden näkökulmasta. Itse asiassa hyvien yöunien nukkuminen on vähintään yhtä tärkeää kuin tasapainoisen, terveellisen ja ravitsevan ruokavalion noudattaminen sekä kuntoilu.

Vaikka unimäärän tarpeet vaihtelevat yksilöllisesti, tarvitsevat useimmat aikuiset 7-9 tuntia unta yössä. Jos unet jäävät alle 6-7 tunnin, voi sillä olla jo merkittävä vaikutus seuraavaan päivään.

Joten sen sijaan, että katsoo yömyöhään televisiota, lukee kirjaa tai ottaisi myöhään illalla kokeiluun uudet kasino ilman rekisteröitymistä, kannattaa mieluummin vain mennä hyvissä ajoin nukkumaan.

Asioita voi tehdä seuraavanakin päivänä, eikä yöunista todellakaan kannata nipistää – vaikka monet niin tekevätkin.

Univaje voi paitsi vaarantaa ihmisen terveyden, mutta myös turvallisuuden. Siksi on tärkeää, että priorisoit riittävän unen määrän päivittäin.

Tässä artikkelissa katsotaan läpi muutamia eri syitä, miksi jokaisen täytyy muistaa nukkua riittävästi.

8 syytä nukkua enemmän

1) Voi auttaa sinua pudottamaan painoa

Monien eri tutkimusten mukaan lyhyet unet – alle 7 tuntia – johtavat suurempaan painonnousuriskiin ja korkeampaan painoindeksiin. Aikuisilla, jotka nukkuvat alle 7 tuntia yössä, on jopa 41 % suurempi riski lihoa. Pidemmällä nukkumisella ei taas ole tällaisia haittavaikutuksia.

Unen vaikutus painonnousuun ei ole yksiselitteinen, sillä siihen liittyy monta eri tekijää. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Univajeesta johtuva väsymys
  • Hormonitoiminta
  • Harjoittelumotivaation puuttuminen
  • Nälän tunteen lisääntyminen

Univaje lisää muun muassa greliinitasoja ja samaan aikaan laskee leptiinitasoja. Greliini on hormoni, joka saa ihmisen tuntemaan nälkää, kun taas leptiini saa olon tuntumaan kylläiseltä. Tämä taas johtaa siihen, että ihminen voi tuntea olonsa jatkuvasti nälkäiseksi, mikä johtaa ylensyöntiin.

Koska univaje johtaa myös energian puutteeseen, voi keho kompensoida tätä siten, että ihmisellä tekee enemmän mieli sokeria ja rasvaisia ruokia suuremman kaloripitoisuuden takia.

Väsyneenä olo on myös voimaton, jolloin kaikenlaiset liikunnalliset aktiviteetit jätetään mitä todennäköisimmin väliin.

Unen priorisoiminen onkin todella tärkeää terveen painon ja fyysisen terveyden ylläpitämiseksi.

2) Urheilullisen suorituskyvyvn maksimointi

Hyvin nukuttujen yöunien on osoitettu parantavan urheilullista suorituskykyä.

Riittävä uni parantaa muun muassa:

  • Hienomotoriikkaa
  • Reaktioaikaa
  • Lihasvoimaa
  • Lihaskestävyyttä

Nämä kaikki tekevät ihmisestä paremman urheilijan, mutta riittävällä nukkumisella voidaan lisäksi vähentää loukkaantumisriskiä. Ja kun ihminen pysyy terveenä ja harjoittelee pitkäjaksoisesti, laskee myös sen todennäköisyys, että motivaatio harjoitella loppuisi.

Jos haluaa nostaa fyysisen suorituskykynsä uudelle tasolle, voi riittävä uni olla avain siihen.

3) Sydämen vahvistaminen

Heikko unen laatu ja alhainen kesto voivat lisätä riskiä sairastua erilaisiin sydänsairauksiin.

Jos yöunet jäävät alle 7 tunnin per yö, voi sydänsairauksiin kuolemisen riski kasvaa jopa 13 %:lla. Ja jokainen tunti alle seitsemästä kasvattaa kuolinriskiä ja sydänsairauksien puhkeamista 6 %:lla lisää. Eli 6 tunnin yöunilla riski on jo 19 % suurempi.

Lisäksi liian lyhyet unet lisäävät korkeaa verenpaineen riskiä, etenkin niillä, joilla on obstruktiivinen uniapnea.

Alle 5 tuntia yössä nukkuvilla ihmisillä on 61 % isompi riski kärsiä korkeasta vereenpaineesta kuin niillä, jotka nukkuvat vähintään 7 tuntia.

Jännää kuitenkin on, että liiankin pitkillä unilla voi olla haitallisia vaikutuksia sydänsairauksien ja korkean verenpaineen puhkeamiseen. Kannattaa siis pitää unet siinä 7-9 tunnissa.

4) Huonoilla yöunilla on yhteys masennukseen

Mielenterveysongelmat, kuten masennus, ovat vahvasti liitoksissa huonoon unen laatuun ja unihäiriöihin.

Joidenkin tutkimusten mukaan ne, joilla on masennusta ja ahdistuneisuutta, nukkuvat huonommin kuin ne, joilla ei tällaisia ole.

Myöskin unihäiriöistä kärsivillä on havaittu enemmän masennusta kuin heillä, jotka nukkuvat riittävästi.

5) Tukee immuunijärjestelmää

Unen puute heikentää immuunijärjestelmää.

Ne, jotka nukkuvat alle 5 tuntia yössä, saavat 4,5 kertaa todennäköisemmin flunssan kuin ne, jotka nukkuvat yli 7 tuntia. Puolestaan ne, joiden yöunet jäävät 5-6 tuntiin, sairastuvat 4,24 kertaa todennäköisemmin.

Joidenkin tietojen ja tutkimusten mukaan riittävä uni voi myös esimerkiksi tehostaa annettujen rokotusten vaikutusta ja niiden tehoa.

6) Vaikutus tunteisiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen

Univaje heikentää ihmisen kykyä säädellä omia tunteita ja olla sosiaalisessa vuorovaikutuksessa toisten kanssa.

Kun ihminen on väsynyt, hänen on huomattavasti vaikeampi hallita omia tunteita, käyttäytymistä ja tunteenpurkauksia muiden edessä. Väsymyksellä on vaikutusta myös ihmisten kykyyn reagoida huumoriin ja osoittaa empatiaa.

Lisäksi ne, jotka kärsivät kroonisesta unenpuutteesta, vetäytyvät todennäköisemmin sosiaalisista tapahtumista ja kokevat yksinäisyyttä.

Unen priorisoiminen voikin parantaa ihmissuhteita ja auttaa ihmistä olemaan huomattavasti sosiaalisempi.

7) Alhaisemmat tulehdukset

Riittävän unen ja kehon tulehdustilan vähentämisen välillä on selvä yhteys. Univaje voi myötävaikuttaa erilaisiin sairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

Korkeammat tulehdustilat ja erilaiset sairaudet taas puolestaan voivat myötävaikuttaa univajeeseen.

8) Tuottavuuden ja keskittymiskyvyn paraneminen

Uni on tärkeää eri aivotoimintojen kannalta.

Unenpuute vaikuttaa negatiivisesti kognitiivisiin toimintoihin, keskittymiseen, tuottavuuteen ja suorituskykyyn. Väsyneenä ei yleensä saa mitään aikaan, kaikki tehdään hitaasti ja laiskasti, reaktio- ja havainnointikyky heikkenevät ja keskittyminen yhteen asiaan on todella haastavaa.

Tällöin esimerkiksi opiskelusta ja uusien asioiden oppimisesta tulee huomattavasti haastavampaa.

Riittävä uni mahdollistaa sen, että töihin jaksaa keskittyä paremmin, mutta myös ongelmanratkaisutaidot ja muistin toiminta paranevat niin lapsilla kuin aikuisillakin.

Tässä 8 erinomaista syytä, miksi ihmisten kannattaa nukkua riittävästi. Jos jotain kannattaa muistaa, niin se, että 7-9 tuntia on ideaali määrä unta.

Previous articleMiksi käydä kuntosalilla? – 6 hyvää syytä
Next articleOtsikko: Liiketoimintamallit, jotka Painottavat Mielenterveyttä