Laki ja verkkosivustosi – mitä sinun tulee tietää
Blogin tai verkkosivuston perustaminen voi joskus tuntua suurelta askeleelta – melkein kuin lähtisimme suurelle matkalle. Et vain vuodata sydäntäsi ja sieluasi luodaksesi jotain, joka heijastaa persoonallisuuttasi, vaan aiot laittaa itsesi raajaan ja toivoa, että ihmiset pitävät luomastasi ja mahdollisesti että se tuo sinulle voittoa, kun tuhansia ihmisiä näkee.
Tämä voi olla pelottavaa, ja on ymmärrettävää, että monet ihmiset ovat haluttomia tai saattavat yrittää lykätä sitä. Sekään ei kuitenkaan auta, että joidenkin ihmisten on huolehdittava siitä, että heidän on ehkä tiedettävä enemmän laista siltä varalta, että he joutuvat vaikeuksiin tai heidän ideansa tai sisältönsä varastetaan. Miten suojelet itseäsi ja vältät ongelmista, ja kuinka paljon sinun on tiedettävä?
Immateriaaliomaisuus
Ensimmäinen asia, joka sinun on tiedettävä verkkosivustoa tai blogia ylläpitäessäsi, on tekijänoikeuslaki. Tämä koskee kaikkea sivustollesi luomaasi sisältöä, joka sisältää viestien ja artikkelien sekä kuvien ja kuvien kirjoittamisen.
Huomaa, että tämä ei kerro mitään ideoista. Jos joku kirjoittaa artikkelin, joka perustuu selvästi blogitekstissäsi jakamiisi tietoihin, tällä ei ole merkitystä tekijänoikeuslain kannalta. Toisaalta, jos kirjoitat artikkelin ja joku kopioi siitä kokonaisen osan ja julkaisee sen verkkosivustolleen, sinulla on tapaus pyytää häntä poistamaan se. Sama koskee kuvia – jos joku käyttää jotakin kuvistasi sivustollaan, sinun tulee pyytää häntä poistamaan se.
Tämä pätee kuitenkin myös sinuun: jos aiot käyttää kuvaa, jota et ole luonut, sinun on ensin varmistettava, että se on vapaasti käytettävissä tai loukkaat tekijänoikeuksia. Tietenkään sinun ei pitäisi koskaan antaa käyttäjien ladata ilmaiseksi asioita, joista pitäisi maksaa kuten ohjelmistoja.
Koodi on hieman monimutkaisempi. Et voi “patentoida” koodin osaa (tämä tulee monimutkaisemmaksi asioissa, kuten sovelluksissa), mutta jälleen kerran, jos joku kopioi koodisi tarkasti, hän rikkoo tekijänoikeuksia.
Lopuksi saatat olla kiinnostunut käyttämään tavaramerkkiä verkkosivustosi ja brändisi nimen suojaamiseksi. Ainakin on hyvä idea tarkistaa, ettei samankaltaisia sivustoja tai yrityksiä ole, jotka käyttävät etsimääsi nimeä.
Muut vastuut
On myös joitain muita oikeudellisia kysymyksiä, joita saatat joutua harkitsemaan, vaikka tämä riippuu yrityksestäsi. Jos esimerkiksi myyt asioita verkkosivustoltasi, sinun on varmistettava, että suojaat asiakkaidesi tietoja tai saatat mahdollisesti joutua oikeusjutun päähän. Sama koskee postituslistoja ja muita yhteystietoja – jos aiot jakaa nämä tiedot, sinun on varmistettava, että tämä mainitaan nimenomaisesti ennen niiden keräämistä.
Samoin sinun on myös varmistettava, että sivustosi sisältö ei saa sinut vaikeuksiin. Tämä tarkoittaa, että et julkaise esimerkiksi herjausta (joka eroaa negatiivisen arvostelun tai huhun julkaisemisesta), ja se tarkoittaa, että et anna neuvoja, jotka voivat johtaa sivustosi vierailijan loukkaantumiseen tai itse lain rikkomiseen. Jos teet niin, vastuuvapauslausekkeen käyttäminen voi olla hyödyllistä välttääksesi itsesi vaikeuksiin.
Useimmille ihmisille nämä ongelmat eivät kuitenkaan ole merkityksellisiä. Suurimmaksi osaksi voit kirjoittaa blogia onnellisina ilman huolta oikeudellisista seurauksista. Jos olet kuitenkin epävarma, tarkista aina ensin a